Behandling av Isjias/Skiveprolaps

Mellom alle ryggvirvlene er det bruskskiver. Disse består av en myk kjerne med stiv brusk rundt. Prolapsen får du når den ytre brusken svekkes slik at skiva buker utover eller at kjernematerialet siver ut av gjennom en sprekk i brusken. Smerter i beinene, «isjias», oppstår når en prolaps irriterer eller legger trykk på nerverøtter.
Årsak

Smertene kommer ofte plutselig uten særlig forvarsel, men prolapser kommer likevel somregel som et resultat av en langvarig prosess. Man får sjelden en prolaps i en ellers sunn skive. Årsaker kan være slitasjeendringer, og kanskje også er arvelig disponering en viktig enkeltfaktor. Slitasjeendringer kan komme av tunge løft, dårlig holdning, sittestilling, og lite trening. Kosthold spiller også inn. Belastningene vil slite mer og mer på skiven, og til slutt kan enkle bevegelser, som å bøye seg ned til gulvet, gjerne kombinert med vridning eller hoste, være nok til å utløse den akutte smerten.

Vurdering

Vondt i ryggen med smerteutstråling i foten kan komme fra en skiveprolaps. Om dette skulle oppstå er det en fordel at du blir undersøkt raskt og grundig slik at det blir stilt riktig diagnose. Når det blir stilt riktig diagnose vil kiropraktoren din utforme en plan for hensiktsmessig oppfølging. Kiropraktoren kan også henvise pasienten til MR om dette er hensiktsmessig for videre oppfølging. I sjeldne tilfeller kan en prolaps trykke på de nervane som går til urinblæren. Dette kan føre til at du mister kontroll over vannlating og avføring (forstoppelse eller lekkasje). I slike tilfeller er det viktig å oppsøke legevakt med en gang da dette kan føre til en ikke-reversibel skade.

Behandling

Behandling av prolaps-pasienter går stort sett ut på trening, traksjon og muskelavslappende teknikker, og jobbing med symptombildet, og de fleste prolaps-pasienter føler normalt stor forbedring med denne type behandling etter 4-6 uker. Med råd og veiledning underveis vil de fleste (95%) med skiveprolaps unngå operasjon.

Hvis ikke behandlingen fører til forbedring bør operasjon vurderes av en ortopedisk kirurg. Ryggsmerter forårsaket av en prolaps, uten utstråling til bein, blir sjelden bedre av operasjon og forskning har vist at konservativ behandling og trening gir bedre resultat enn operativ behandling på sikt. Kiropraktorer, kan på lik linje med leger, henvise pasienter til sykehus eller legespesialister for videre vurdering.

Det er utarbeidet et standardisert prolapsforløp for prolapspasienter. Du finn mer om dette her (https://www.kiropraktikk.no/Problemomraader/Ryggsmerter/Standardisert-prolapsforloep)

Forebygging

Den beste måten å unngå slitasjeendringer i mellomvirvelskivene, som igjen kan føre til en prolaps, er trening og aktivitet. Holder du leddene i bevegelse ved trening, kan du bremse en eventuell slitasje i ryggen. Unngå bevegelser som gjør vondt og gjør mer av aktivitetene som ikke gjør vondt. Dersom man reduserer feil/dårlig sittestilling (bytter stilling ofte) og gjør mer aktivitet som styrker ryggen vil mange kunne unngå problemer.

Kva kan du gjøre selv?

I perioden der man har mest smerter er det vanlig å bruke smertestillende eller betennelsesdempende medikamenter. Symptomer kommer helst når man sitter lenge, mens normale aktiviteter kan redusere ryggsmertene.

Det er viktig å koma seg raskt i aktivitet når man har fått en prolaps, da dette vil myke opp ledd og aktivere rygg- og magemuskulaturen. Samtidig skal man unngå tunge løft og bøying med vridning. Avkjøling med ispose kan lindre smertene for noen. Lytt til kroppen og vær i bevegelse opp til smertegrensa.

(Kjelde: www.kiropraktikk.no)

Meny

Del